ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης, σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας είναι κοινός στόχος.

Η μείωση της πρωτογενούς ενέργειας και η αντικατάστασή της απο τις ανεξάντλητες ανανεώσιμες πηγές είναι το ζητούμενο. Έτσι η ανάπτυξη και συνεχής βελτίωση της αντλίας θερμότητας έρχεται και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος στην χρήση για την παραγωγή ενέργειας .

Τι είναι όμως και πως λειτουργούν οι αντλίες θερμότητας;
Είναι συσκευές οι οποίες έχουν την δυνατότητα να αντλούν και να μεταφέρουν θερμότητα απο ένα χώρο Α σε ένα άλλο χώρο Β.
Το καλοκαίρι π.χ. απο τον εσωτερικό χώρο Α, (απο τον οποίο, όταν αφαιρείται θερμότητα αυτός ψύχεται) στον χώρο Β, δηλαδή το περιβάλλον.
Το χειμώνα με την εναλλαγή λειτουργίας του κύκλου ψύξης του συστήματος μεταφέρεται θερμότητα απο το περιβάλλον (Β) στο χώρο (Α). Το δυσνοήτο στη δεύτερη περίπτωση είναι πως είναι δυνατόν απο ένα κρύο περιβάλλον (Β) εμείς να αντλούμε θερμότητα και να την μεταφέρουμε στον εσωτερικό χώρο (Α) . Όταν γνωρίζουμε απο το 1ο θερμοδυναμικό αξίωμα η θερμότητα ρέει απο τις ψηλότερες στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Αυτό το ρόλο λοιπόν αναλαμβάνει η αντλία θερμότητας με τα βασικά μέρη της που είναι ο συμπιεστής, ο συμπυκνωτής, ανεμιστήρας, ατμοποιητής, η τετράοδη βαλβίδα για αντιστροφή του ψυκτικού κύκλου, το ψυκτικό μέσο, οι αυτοματισμοί και σε πολλές περιπτώσεις πρόσθετη ηλεκτρική αντίσταση.

Τα πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας είναι :

  1. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης
    Ειδικά για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας όπου ο μέσος ετήσιος βαθμός απόδοσης (COP) κειμένεται μεταξύ 4 και 6 μειώνοντας το κόστος λειτουργίας του συστήματος έως και το 40%
  2. Δεν απαιτείται λεβητοστάσιο – καμινάδα – δεξαμενή πετρελαίου
    Έχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια διότι δεν υπάρχει εστία φωτιάς και καύσιμη ύλη δεν εκπέμπουν ρύπους
  3. Το κόστος συντήρησης είναι ελάχιστο

Η αντλία θερμότητας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και οι εφαρμογές είναι πολλαπλές
Το σύστημα χαμηλών θερμοκρασίων μπορεί να λειτουργήσει σε νέα ή παλιά κτήρια, σε ενδοδαπέδια θέρμανση και δροσισμό με υπάρχοντα θερμαντικά σώματα ή Fan Coils για ψύξη ή θέρμανση και να συνδεθούν με το υπάρχον λεβητοστάσιο ή με ηλιακά συστήματα. Επίσης το σύστημα υψηλών θερμοκρασιών έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με κοινά (υπάρχοντα) κλασσικά θερμαντικά σώματα ή σώματα τύπου panel, με boiler, ηλιακά συστήματα και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης