ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΑΡΜΑΡΟΥ

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ

 1. Είναι το πλέον υγιεινό σύστημα θέρμανσης. Bασίζεται σε επιφάνεια μαρμάρου ή γρανίτη που με την κρυσταλλική του δομή αντανακλά μέσω θερμικών ακτινών τη ζέστη ομοιόμορφα στο χώρο (όπως ο ήλιος στη φύση.)
 2. Δεν ζεσταίνει τον αέρα όπως το συνηθισμένο καλοριφέρ, αλλά απευθείας τα στερεά αντικείμενα (τοίχους, δάπεδα, έπιπλα κ.τ.λ.) και τα έμβια όντα στον γύρω χώρο. Η ζέστη αποθηκεύεται για ώρες και έτσι επιτυγχάνεται, με τη χρήση θερμοστατών, χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.
 3. Οι θερμαινόμενες επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη έχουν μια ενσωματωμένη ηλεκτρικά αντίσταση, η οποία, ακόμη και στο μεγαλύτερό της μέγεθος, καταναλώνει μόνο 1,5 kW/h καλύπτοντας ένα χώρο περίπου 20 m².
 4. Σε συνδυασμό με φυσικές πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρική, αιολική, φωτοβολταϊκή) δίνει λύσεις απόλυτα οικολογικές στο πρόβλημα της θέρμανσης. Σε χώρες της Β. Ευρώπης, οι κυβερνήσεις επιχορηγούν την εγκατάστασή της, διότι δεν ρυπαίνει καθόλου το περιβάλλον.

Πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής θέρμανσης μαρμάρου κατά την εγκατάσταση:

 • Η εγκατάσταση είναι απλή, καθότι έχουμε μόνο την τοποθέτηση ηλεκτρικών καλωδίων.
 • Η τοποθέτηση των σωμάτων είναι πολύ εύκολη (μόνο δύο στηρίγματα με “ούπατ” και βίδες). Τα μέχρι τώρα γνωστά (συμβατικά) στοιχεία της εγκατάστασης (σωλήνες, λέβητα, καυστήρα, καμινάδα, ακαλαίσθητα μεταλλικά σώματα, δεξαμενή καυσίμων), καθώς και το πρόβλημα χώρου που δημιουργούν, εκλείπουν εντελώς.
 • Το μικρό πάχος (3 cm) των σωμάτων μαρμάρου αποφέρει ακόμη περισσότερη εξοικονόμηση χώρου και επιτρέπει την εγκατάσταση των σωμάτων ακόμη και σε ασυνήθιστους χώρους.
 • Η θέρμανση μαρμάρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως κεντρική είτε ως συμπληρωματική στο υπάρχον σύστημα.
 • Δεν υπάρχουν επιπλέον έξοδα για τη συντήρηση.
 • Οι χώροι μπορούν να θερμανθούν ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλο, χωρίς τη λειτουργία κάποιας κεντρικής μονάδας.

Εγκατάσταση σε παλιές κατοικίες

 • Τα επιπλέον σώματα μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς περίπλοκες διαδικασίες ανά πάσα στιγμή. Για κάθε σώμα, απλά τοποθετούμε τα δύο στηρίγματα στον τοίχο. Η σύνδεση με το ρεύμα γίνεται είτε απ’ ευθείας στην παροχή με ενδιάμεσο θερμοστάτη χώρου, είτε στις υπάρχουσες πρίζες.
 • Σε έναν ενοικιαστή δεν υπάρχουν έξοδα εγκατάστασης σε μία ξένη κατοικία. Σε περίπτωση μετακόμισης μπορεί να τα μεταφέρει στην καινούρια του κατοικία. Το ίδιο ισχύει και σε ενοικιαζόμενους επαγγελματικούς χώρους.

Εγκατάσταση σε νέες κατασκευές

 • Λόγω του απλού τρόπου εγκατάστασης, το κόστος τοποθέτησης είναι χαμηλό. Ο χώρος που διαφορετικά θα χρειαζόταν με τη θέρμανση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τώρα σαν κατοικήσιμος ή βοηθητικός. Έχουμε, λοιπόν, εξοικονόμηση κατοικήσιμου χώρου.

Εγκατάσταση σε εξοχικές ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες κατοικίες

 • Εάν δεν χρησιμοποιείται συχνά το σπίτι, δεν χρειάζονται κάποια μέτρα συντήρησης. Το σύστημα αυτό, γενικά, δεν χρειάζεται συντήρηση.
 • Ο κάθε ενοικιαστής και ιδιοκτήτης μπορεί να χειρισθεί εύκολα τη θέρμανση μαρμάρου με όλους τους αυτοματισμούς που προσφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα και να τη ρυθμίσει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Η θέρμανση σε κάθε χώρο έχει τη δυνατότητα αυτονομίας.
 • Σε περίπτωση μετακόμισης, τα θερμαντικά σώματα μπορούν να μεταφερθούν στη νέα κατοικία.

Διαθέτοντας τη φυσική κομψότητα του μαρμάρου, αυτή η θέρμανση ενσωματώνεται εύκολα στη διαμόρφωση του χώρου. Το φυσικό μάρμαρο μπορεί να συνδυαστεί με το πάτωμα, τα πλακάκια, τις αποχρώσεις των τοίχων και το στυλ των επίπλων. Υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη μαρμάρου και γρανίτη που μπορούμε να επιλέξουμε.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Σε σύγκριση με τη συμβατική θέρμανση, η θέρμανση μαρμάρου χρησιμοποιεί την ενέργεια που καταναλώνει πιο αποτελεσματικά (απόδοση ενέργειας 100%.) Η υπέρυθρη ακτινοβολία όταν συναντά ένα στερεό σώμα μετατρέπεται σε θερμότητα χωρίς να κινητοποιεί τον αέρα, ενώ στην συμβατική θέρμανση χρησιμοποιείται ο αέρας σαν αγωγός θερμότητας. Μελέτες και συγκρίσεις έχουν δείξει, ότι η ηλεκτρική θέρμανση μαρμάρου CLASSICtherm μετατρέπει την ενέργεια σε θερμότητα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά για τον καταναλωτή. Οι λόγοι επικεντρώνονται στα επόμενα τρία σημεία:

 1. Αποφεύγεται οποιαδήποτε υγροποίηση στους τοίχους
  Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του τοίχου μετατοπίζεται το σημείο υγροποιήσεως περίπου 1/3 προς το εξωτερικό μέρος του τοίχου, που σημαίνει ότι μένει περισσότερος τοίχος ως μόνωση στη διάθεσή μας. Εκτός αυτού, δεν δημιουργείται καθόλου υγρασία στην επιφάνεια του τοίχου. Ένας στεγνός τοίχος μονώσει καλύτερα από έναν υγρό. Ιδιαίτερα στην περίπτωση παλιών κτιρίων με πρόβλημα μούχλας, καθώς και σε μέρη με αυξημένο ποσοστό υγρασίας (π.χ. κοντά σε θάλασσα), η ηλεκτρική θέρμανση μαρμάρου είναι ιδανικός τρόπος θέρμανσης. Επίσης, είναι ο πλέον κατάλληλος για χώρους όπου υπάρχουν τοιχογραφίες και έργα τέχνης στους τοίχους, γιατί δεν αλλοιώνει τα χρώματα και δεν μαυρίζει τους τοίχους, όπως τα συμβατικά σώματα καλοριφέρ ή το τζάκι.
 2. Χαμηλότερη θερμοκρασία του αέρα στους 21°C (αντιληπτή ζέστη)
  Η προσθήκη ενέργειας μέχρι της θερμοκρασίας χώρου των 18°C κυλάει γραμμικά. Αυτό σημαίνει, ότι απαιτείται πάντα η ίδια ποσότητα ενέργειας για να αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 1°C (π.χ. από 13°C στους 14°C ή από τους 15°C στους 16°C.) Από τους 18°C και πάνω, απαιτείται για κάθε ένα βαθμό Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας περίπου 6% περισσότερη ενέργεια. Δηλαδή, αν έχουμε επιλέξει τη θερμοκρασία χώρου στους 22°C, δηλαδή 4°C πάνω απ’ τους 18°C, χρειάζεται 4 * 6 %= 24% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Επειδή όμως στη θέρμανση δια ακτινοβολίας έχουμε μια θερμοκρασία του αέρα κατά 3°C χαμηλότερη απ’ τη ζέστη που αισθανόμαστε (π.χ. σε 18°C θερμοκρασία του αέρα, έχουμε 21°C θερμοκρασία χώρου), έχουμε κι εδώ σημαντική οικονομία σε πολύτιμη ενέργεια.
 3. Παράγων εξαερισμού
  Κατά τον εξαερισμό ενός χώρου με συμβατικό καλοριφέρ, φεύγει προς τα έξω η συνολική ζέστη με τον αέρα του χώρου. Μετά τον εξαερισμό θα πρέπει να ζεσταθεί εκ νέου ο συνολικός όγκος του αέρα του χώρου. Στην ηλεκτρική θέρμανση μαρμάρου, κατά τον εξαερισμό, αλλάζει μεν ο αέρας του χώρου, παραμένουν όμως ως φορείς και αποθηκευτές θερμότητας τα στερεά σώματα του χώρου. Αυτά δεν χάνουν τη θερμοκρασία τους αισθητά κατά τον εξαερισμό και συνεχίζουν να αποδίδουν στο χώρο την αποθηκευμένη θερμότητα που απέκτησαν. Η θερμοχωρητικότητα αυτών των σωμάτων είναι τόσο μεγάλη, που ανάλογα με τη θερμομόνωση του κτιρίου μπορούν να γεφυρώσουν περίπου 3-5 ώρες χωρίς αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Έτσι, μετά τον εξαερισμό δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για ν’ αποκτήσουμε πάλι την αρχική θερμοκρασία. Το ευχάριστο αίσθημα της ζέστης γίνεται αντιληπτό αμέσως μετά το κλείσιμο των παραθύρων γιατί το θερμαντικό σώμα μαρμάρου ακτινοβολεί και μας ζεσταίνει όπως ο ήλιος, άσχετα με τη θερμοκρασία του αέρα. Και οι τρεις προαναφερθέντες παράγοντες δείχνουν ότι με τη θέρμανση μαρμάρου έχουμε οικονομία πολύτιμης ενέργειας.