Κλιματισμός

Φτιάξτε Κλίμα !

Δροσερό καλοκαίρι με κλιματιστικά Inventor!
Απολαύστε ιδανικές συνθήκες στο χώρο σας αθόρυβα, οικονομικά και αποτελεσματικά ακόμα και σε ακραίες εξωτερικές συνθήκες.

1. Πώς επιλέγω το σωστό κλιματιστικό;
Η σωστή επιλογή μιας κλιματιστικής μονάδας πρέπει να περιλαμβάνει :
α) Την απαιτούμενη ισχύ σε BTU/h (ή Watt)
β) Αν υπάρχει τεχνική υποστήριξη από την αντιπροσωπεία
γ) Να περιέχει οικολογικό ψυκτικό υγρό
δ) Να διαθέτει σύγχρονο σύστημα φίλτρων αέρα
ε) Να λειτουργεί οικονομικά (ενεργειακή κλάση)
στ) Να λειτουργεί αθόρυβα
ζ) Να έχει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς και να φέρει το σήμα EE.
2. Ποιά κλιματιστικά θεωρούνται οικολογικά;
Οικολογικά θεωρούνται τα κλιματιστικά που λειτουργούν με οικολογικά ψυκτικά ρευστά (R407C, R410A κ.ά.) που δεν επηρεάζουν το στρώμα του όζοντος και λειτουργούν σε χαμηλή στάθμη θορύβου.
3. Τι είναι η τεχνολογία Inverter;
Η τεχνολογία inverter (DC), είναι η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτροκινητήρων των συμπιεστών μονάδων κλιματισμού. Το κλιματιστικό με DC inverter λειτουργεί αποδοτικότερα ( άρα πιο οικονομικά). Γιατί οι στροφές του συμπιεστή αυξομειώνονται ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες σε θέρμανση ή ψύξη. Ελέγχει με ακρίβεια τη θερμοκρασία που επιλέγουμε (έχουμε πολύ μικρές αυξομειώσεις) και λειτουργεί αθόρυβα.
4. Γιατί να επιλέξω ένα κλιματιστικό μηχάνημα Inverter;
Όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη ερώτηση, τα κλιματιστικά τύπου DC inverter λειτουργούν με πολύ μεγάλες αποδόσεις σε σύγκριση με τα συμβατικά, και γι’ αυτό η λειτουργία τους θεωρείται εξαιρετικά οικονομική. Η οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί να φτάσει ακόμα και το 44% της κατανάλωσης ενός συμβατικού, ίδιας ψυκτικής και θερμαντικής ικανότητας. Σε συνδυασμό δε και με τα άλλα πλεονεκτήματά τους (ακριβής έλεγχος της θερμοκρασίας και την αθόρυβη λειτουργία τους), τα κάνουν ασυναγώνιστα και φυσικά προτιμητέα.
5. Τι είναι ο ιονιστής και ποια τα οφέλη του. Γιατί πρέπει να επιλέξω κλιματιστικό με ιονιστή;
Κάθε κλιματιστικό είναι εφοδιασμένο με φίλτρα που καθαρίζουν τον κλιματιζόμενο αέρα από σκόνες, οσμές, μικροοργανισμούς κλπ. Όμως οι σύγχρονες απαιτήσεις άνεσης και υγιεινής κάνουν κάποιους κατασκευαστές να εφοδιάζουν τα κλιματιστικά και με ιονιστή. Ο ιονιστής είναι ένα πρόσθετο φίλτρο προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας (cold plasma) που απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα, με αποτέλεσμα ο αέρας που φτάνει στον κλιματιζόμενο χώρο να είναι απαλλαγμένος από κάθε είδους ξένα σωματίδια (σκόνες, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα στοιχεία που υπάρχουν στον αέρα). Τελικό αποτέλεσμα ένα περιβάλλον χωρίς οσμές, υγιεινό, ασφαλές ήρεμο και ευχάριστο.
6. Τι πρέπει να προσέξω για να επιλέξω ένα αθόρυβο κλιματιστικό;
Όταν αγοράζει κανείς ένα κλιματιστικό, εκτός των άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών του, που αναφέρονται στην ερώτηση (1), θα πρέπει να λειτουργεί και σε χαμηλή στάθμη θορύβου, όταν ο ανεμιστήρας έχει τη μέγιστη ταχύτητα. Σε αυτή την κατάσταση η στάθμη θορύβου της εσωτερικής μονάδας ενός δωματίου (8000 με 9000 BTU/h) , δεν πρέπει να ξεπερνά το 40db και η εξωτερική τα 55 db.
7. Το κλιματιστικό ξηραίνει την ατμόσφαιρα και είναι ανθυγιεινό;
Κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού στη θέρμανση ο εξερχόμενος από την εσωτερική μονάδα αέρας έχει θερμοκρασία 40ο C περίπου. Σε αυτή τη θερμοκρασία ο αέρας έχει σχετική υγρασία πολύ μικρή (35 με 40%). Γιαυτό ο θερμός αέρας πρέπει να κατευθύνεται μακριά από το σημείο που κάθεται ή κοιμάται ο άνθρωπος , ώστε να δίνεται ο χρόνος στον ξηρό και ζεστό αέρα, να ανακατεύεται με τον κρύο αέρα του δωματίου και να αποκτάει ο αέρας του θερμαινόμενου χώρου κανονική θερμοκρασία και υγρασία. Τα κλιματιστικά μηχανήματα δωματίου δεν έχουν δυνατότητα ύγρανσης του αέρα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την κλασική θέρμανση με θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ).
8. Μπορεί το κλιματιστικό να κάνει και εξαερισμό χώρου;
Τα μικρά κλιματιστικά που εξυπηρετούν ένα χώρο, δεν έχουν δυνατότητα ανανέωσης του αέρα. Γι’ αυτό, όταν το κλιματιστικό δεν λειτουργεί, ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται ικανοποιητικά. Σε συστήματα κεντρικού κλιματισμού, βέβαια, ο εξαερισμός και η προσαγωγή φρέσκου αέρα εφαρμόζονται πάντα.
9. Μπορώ να κλιματίσω δύο δωμάτια με ένα εσωτερικό μηχάνημα;
Καλό είναι η κάθε μονάδα να κλιματίζει έναν μόνο χώρο (δωμάτιο), γιατί ο κάθε χώρος έχει τις δικές του απαιτήσεις σε ψύξη ή σε θέρμανση. Επίσης οι άνθρωποι που ζουν σε δυο διαφορετικούς χώρους μπορεί να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις άνεσης. Έτσι οι ρυθμίσεις λειτουργίας του κλιματιστικού μπορεί να ικανοποίει τους ένοικους ενός δωματίου, όχι όμως και του άλλου.
10. Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί πρέπει τα παράθυρα να είναι κλειστά;
Όταν το κλιματιστικό μας λειτουργεί, η πόρτα και τα παράθυρα θα πρέπει να είναι κλειστά, ώστε το κλιματιστικό μας να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις άνεσης του χώρου μας και η λειτουργία του να είναι οικονομική.
11. Πειράζει αν καπνίζουμε στο δωμάτιο όταν το κλιματιστικό λειτουργεί;
Καλό είναι να αποφεύγεται. Ωστόσο, όταν το κλιματιστικό σας είναι εφοδιασμένο με φίλτρα νέας τεχνολογίας (ενεργού άνθρακα, ιονιστή, cold plasma κλπ.), δεν υπάρχει πρόβλημα.
12. Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίζω το κλιματιστικό για να έχω καλή απόδοση;
Το καλοκαίρι επιλέγουμε θερμοκρασία δωματίου 26-27ο C, ενώ το χειμώνα 20-21ο C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες εξασφαλίζονται υγιεινές συνθήκες στο χώρο και το κλιματιστικό σας λειτουργεί οικονομικότερα.
13. Κάθε πότε πρέπει να κάνω service στο κλιματιστικό μου;
Η συχνότητα του service εξαρτάται από τη χρήση του κλιματιστικού (από τις ώρες λειτουργίας ), από τις συνθήκες περιβάλλοντος (μεγάλες ή πολύ μικρές θερμοκρασίες, ρυπογόνο περιβάλλον με κάπνες ή σκόνες κλπ.). Όμως μια φορά το χρόνο τουλάχιστον, θα πρέπει να γίνεται service από ειδικό τεχνίτη ψυκτικό και βέβαια, όταν αντιλαμβανόμαστε ασυνήθιστη συμπεριφορά στη λειτουργία του μηχανήματος (μειωμένη απόδοση, ασυνήθιστοι θόρυβοι κλπ.).
14. Τι μπορεί να πάθει το κλιματιστικό μηχάνημά μου αν δεν κάνω τακτικό service;
Αν στο κλιματιστικό σας δεν γίνεται service, μπορεί να λειτουργεί σε απαράδεκτες συνθήκες πιέσεων και θερμοκρασιών (από ακαθαρσίες, πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές πιέσεις κλπ.), να καταπονείται χωρίς λόγο και να φθείρονται ζωτικά του εξαρτήματα, με αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, τη μείωση της ζωής του. Επίσης μπορεί να λειτουργεί με πολύ χαμηλή απόδοση και επομένως αντιοικονομικά.
15. Τι μπορώ να ελέγξω όταν το κλιματιστικό δεν δέχεται εντολές από το
τηλεχειριστήριο;
α) Να μην έχει μπαταρίες ή οι μπαταρίες του να είναι «πεσμένες» (η διάρκεια τους «κρατά» ένα χρόνο περίπου), οπότε θα πρέπει να αντικατασταθούν.
β) Οι μπαταρίες να μην έχουν τοποθετηθεί σωστά.
γ) Πιθανόν η απόσταση του τηλεχειριστηρίου από την εσωτερική μονάδα να ξεπερνά την εμβέλειά του (6 με 7 μέτρα περίπου).
δ) Τέλος, μπορεί να υπάρχει βλάβη στην πλακέτα εντολών, οπότε θα χρειαστεί η αντικατάστασή της από ειδικό τεχνίτη.
16. Πότε πρέπει να βγάζω τις μπαταρίες του χειριστηρίου και γιατί;
Αν για κάποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται το τηλεχειριστήριο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να βγάλετε τις μπαταρίες και να τις φυλάξετε μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι θα αποφύγετε πιθανή διαρροή και εκφόρτιση των μπαταριών και πιθανή βλάβη του τηλεχειριστηρίου.
17. Το κλιματιστικό κάνει παράξενο θόρυβο. Τι να κάνω;
Αν ο θόρυβος είναι στο εσωτερικό τμήμα του κλιματιστικού και προέρχεται από το χώρο του ανεμιστήρα, έχει πέσει κάποιο μικροσκοπικό στερεό κομμάτι που περιστρέφεται με τον αέρα και χτυπάει στα πτερύγια του ανεμιστήρα ή τα τοιχώματα που περικλείουν τον ανεμιστήρα. Αν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο χώρο του ανεμιστήρα χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα για να τραβήξει το ξένο μικροσκοπικό αντικείμενο έξω από το χώρο του ανεμιστήρα. Άλλη αιτία που μπορεί να προξενήσει ασυνήθιστους θορύβους, είναι η χαλαρή σύνδεση των διαφόρων πλαστικών εξαρτημάτων του κλιματιστικού (πλαστική μάσκα κλπ.). Για θορύβους στο εξωτερικό, μηχάνημα φωνάξτε οπωσδήποτε τον ειδικό ψυκτικό.
18. Το κλιματιστικό δεν βγάζει κρύο αέρα. Τι να κάνω;
Το πιο πιθανό είναι να έχετε ρυθμίσει το κλιματιστικό σας σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία που επικρατεί στον κλιματιζόμενο χώρο. Για να λειτουργήσει το κλιματιστικό σας στην ψύξη, ελαττώστε τη θερμοκρασία. Πιθανό να έχετε ξεχάσει την επιλογή σας στο MODE της θέρμανσης ή του ανεμιστήρα. Ελέγξτε την επιλογή σας στο τηλεχειριστήριο, ώστε ο δείκτης να βρίσκεται στο cool.
19. Πώς μπορώ να καθαρίζω τα φίλτρα μόνος μου;
Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι μια πολύ εύκολη εργασία και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον /την ιδιοκτήτη/-τρια του κλιματιστικού. Οδηγίες μπορεί να βρει κανείς στο «βιβλιαράκι οδηγιών λειτουργίας», που συνοδεύει κάθε μηχάνημα κλιματισμού. Βέβαια κατά την εγκατάσταση, ο τεχνικός μπορεί να σας κάνει μια επίδειξη καθαρισμού των φίλτρων και να επαναλάβετε εσείς την διαδικασία με την παρουσία και τις οδηγίες του τεχνικού.
20. Πότε πρέπει να αντικαταστήσω το παλιό μου κλιματιστικό;
Η ζωή ενός κλιματιστικού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι:
α) Η ποιότητα του κλιματιστικού μηχανήματος.
β) Ο χρόνος λειτουργίας του στη διάρκεια ενός χρόνου.
γ) Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί (πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος το καλοκαίρι ή πολύ χαμηλές το χειμώνα).
δ) Η εκτέλεση της προβλεπόμενης συντήρησης (service).
Γενικά θα λέγαμε ότι η ζωή ενός κλιματιστικού με ανεκτή την απόδοσή του και τη συμφέρουσα οικονομικά λειτουργία του ξεπερνά τα 15 χρόνια.

21. Τι πρέπει να ελέγξω όταν δεν ξεκινάει το κλιματιστικό;
α)Να ελέγξεις αν υπάρχει ηλεκτρική παροχή στη γραμμή του κλιματιστικού (καμένη ασφάλεια κλπ.).
β)Να ελέγξεις αν η τάση του δικτύου είναι μέσα στα ανεκτά όρια λειτουργίας της μονάδας (±10%).
γ) Να ελέγξεις μήπως έχει «πατηθεί» ο χρονοδιακόπτης και η έναρξη λειτουργίας είναι σε αναμονή.
δ) Να ελέγξεις την κατάσταση των μπαταριών του τηλεχειριστηρίου.
ε) Να ελέγξεις την πλακέτα των εντολών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού ή διπλανού διαμερίσματος μπορεί να μπλοκάρουν την πλακέτα των εντολών. Σε αυτές τις περιπτώσεις βγάλε από την πρίζα το ρευματολήπτη (φις) του κλιματιστικού. Άφησε τον για λίγο εκτός και κατόπιν επανατοποθέτησε τον στην πρίζα.
ζ) Αν παρόλους τους παραπάνω ελέγχους το κλιματιστικό δεν λειτουργεί, έλεγξε τον συμπιεστή για κάψιμο, βραχυκύκλωμα κλπ., καθώς και το θερμίστορ προστασίας των τυλιγμάτων του συμπιεστή.

22. Τι πρέπει να ελέγξω όταν πιάνει πάγο το κλιματιστικό;
Ο σχηματισμός πάγου στην εσωτερική μονάδα του κλιματισμού το καλοκαίρι μπορεί να οφείλεται:
α) Στην έλλειψη ψυκτικού ρευστού (επομένως χαμηλή πίεση αναρ. και χαμηλή θερμοκρασία εξάτμισης του ψυκτικού υγρού).
β) Στην μερική απόφραξη του εκτονωτικού μέσου (τριχοειδούς).
γ)Σε βλάβη του ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας και τον περιορισμό της κυκλοφορίας της ελάχιστης επιτρεπτής ποσότητας αέρα.
δ) Σε πολύ ακάθαρτο φίλτρο αέρος, που περιορίζει την κυκλοφορία του αέρα.
23. Τι πρέπει να ελέγξω όταν τρέχουν νερά από την εσωτερική μονάδα;
Όταν η κλιματιστική μονάδα λειτουργεί στην ψύξη, σχεδόν πάντα έχουμε συμπύκνωση του υδρατμού, που περιέχεται στον αέρα,(συμπυκνώματα). Τα συμπυκνώματα συλλέγονται στο κάτω μέρος της εσωτερικής μονάδας και αποχετεύονται μέσα από το σωλήνα αποχέτευσης. Όταν λοιπόν τρέχουν νερά από την εσωτερική μονάδα, ελέγξτε το σωλήνα αποχέτευσης για βούλωμα ή τσάκισμα καθώς και την περίπτωση απόφραξης της οπής αποχέτευσης στο συλλέκτη των συμπυκνωμάτων. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε το αλφάδιασμα της εσωτερικής μονάδας (δεν πρέπει να γέρνει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση).
24. Τι πρέπει να ελέγξω-μετρήσω όταν το κλιματιστικό δεν αποδίδει σωστά;
α)Ελέγξτε την κατάσταση του φίλτρου αέρος (να είναι καθαρό ). Λερωμένο φίλτρο σημαίνει ελάττωση της ροής του αέρα και επομένως, μείωση της ψυκτικής ή θερμαντικής ικανότητας.
β) Ελέγξτε τη ρύθμιση της θερμοκρασίας που έχει επιλεγεί στο τηλεχειριστήριο, αν είναι κανονική για την εποχή.
γ) Πιθανόν να έχει επιλεγεί πρόγραμμα αθόρυβης λειτουργίας, οπότε ο ανεμιστήρας λειτουργεί σε μικρή ταχύτητα και επομένως η ικανότητα του κλιματιστικού σε ψύξη ή σε θέρμανση μειώνεται σημαντικά.
δ) Πιθανόν το κλιματιστικό να είναι μικρότερης ισχύος από την απαιτούμενη για το συγκεκριμένο χώρο(με πόρτα και παράθυρα κλειστά).
ε) Η εξωτερική μονάδα, πιθανόν να είναι ακάθαρτη ή να εμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία αέρα ψύξης του συμπυκνωτή.